Flora Mathilde  · +31 6 241 434 89

KVK-nummer: 71761330 · Btw-nummer: NL205617049B01

©2023 by Flora Mathilde. Photography and logo design by Yasmin Groot

Algemene voorwaardenPrivacyverklaring

Copywriting

 
 
  • Floor

Top-of-mind bij je klanten. Mogelijk? Jazeker.

We maken elke dag beslissingen op basis van wat er in ons opkomt. Waar bestel ik vanavond pizza? Van welk merk koop ik groene thee? Dat ik bij deze vraag meteen aan Pickwick denk is geen toeval. Pickwick heeft er waarschijnlijk alles aan gedaan om een prominente plek in mijn hoofd te veroveren.


Natuurlijk wil jij ook dat (potentiële) klanten meteen aan je denken als ze een probleem of vraag hebben. Je biedt de beste oplossing én je hebt iets wat je concurrenten niet hebben. Toch lijkt top-of-mind voor velen iets onbereikbaars. “Dat zou mooi zijn, maar...” is een reactie die ik vaak van klanten krijg. Veel te vaak eigenlijk, als je bedenkt dat bekend staan als dé go-to partij zeker mogelijk is. Je moet er alleen wel wat voor doen.


De ontwikkeling naar top-of-mind heeft tijd nodig en kent (waarschijnlijk) vele hobbels. Toch is er een plan dat je kan volgen. Hieronder deel ik vijf stappen om je op weg te helpen.


1. Bepaal je merkidentiteit

Dit is de basis voor alles wat je doet. Klinkt overdreven? Dat is het niet. Je merkidentiteit is gebaseerd op de diepgewortelde (en unieke) waarden waarop jouw bedrijf gebouwd is. Een merk heeft niet alleen betrekking op communicatie: producten en diensten, gedrag en cultuur zijn even belangrijk. Samen vormen ze de merkbeleving. En dat is dan weer wat klanten het beste onthouden. Met het bepalen van je identiteit leg je ook vast hoe jij wilt dat klanten over je denken. Sla je deze stap over? Dan is de kans groot dat je gemixte signalen verstuurt, wat er juist toe leidt dat klanten geen duidelijk beeld van je hebben. Je merkidentiteit is dus essentieel! 


2. Maak en volg een actieplan

Het consistent uitdragen van je kernboodschap zorgt voor een steeds sterkere positie in het hoofd van je klant. Hoe en waar je dit doet kan echter een groot verschil maken. Denk eens na over waar jouw klanten zitten, waar ze tegenaan lopen en wat ze van jou nodig hebben. Speel daarop in. Je kunt je tijd en geld niet twee keer besteden, dus maak keuzes. Welk doel wil je bereiken? Welke digitale platformen en middelen zijn daarvoor het meest effectief? Welke onderwerpen zijn relevant? Hoe bereik je een grote doelgroep en hoe zorg je ervoor dat de juiste boodschap bij deze doelgroep aankomt? Kortom: waarin ga je investeren en hoe ga je dat doen?
3. Wees aanwezig

Om een Oscar te winnen moet je een film draaien. In andere woorden: als je niet aanwezig bent kun je niet onthouden worden en al helemaal niets winnen. Dit geldt voor jou ook. Als je niet naar buiten treedt met je bedrijf, je fantastische kennis en kunde of je bijzondere talent, word je echt niet gezien. Gehoord van de kracht van de herhaling? Jij bent helaas geen uitzondering. Als je eerste keus wilt zijn moet je consistent blijven communiceren. En ja, dat is spannend. Want communiceren betekent ook dat je jezelf en/of je bedrijf blootstelt aan kritiek van anderen. Wat als mensen het niets vinden? Wat als ze het niet eens zijn met wat je te melden hebt? Als dit je weerhoudt, vraag jezelf dan wat belangrijker is: de mening van anderen of het doel dat je voor ogen hebt. Richt je pijlen – schiet!


4. Voeg waarde toe

Jouw klanten hebben iets van je nodig. Dat weet jij vaak nog beter dan zij. Laat daarom zien dat jij waarde toevoegt en begrijpt waar ze mee zitten. Snijd onderwerpen aan waarvan jij denkt dat ze verder helpen en inspireren en wees niet bang om je kennis te delen. Want ook hier geldt: als je het niet doet, weet niemand wat je in huis hebt.


5. Blijf uniek

De weg naar top-of-mind begint niet voor niets met het bepalen van je merkidentiteit. Hou deze identiteit vast. Hou ook vast aan het actieplan dat je hebt gemaakt. Het is namelijk heel makkelijk om focus te verliezen als je naar je concurrentie kijkt of blogs leest met titels zoals “Als je geen video’s maakt ben je een loser”. Jij bent goed in wat je doet en als je liever tekent dan filmt dan moet je dat doen. Je hebt een doel voor ogen en als je al zo ver bent gekomen ga ik ervan uit dat opgeven geen optie is. Als iets niet werkt, zoek een oplossing en verander het. Maar blijf uniek, doe het op jouw manier. Gegarandeerd succes, dat beloof ik je. 

10 keer bekeken